Ce cred românii despre protecția mediului? A fost publicat primul studiu sociologic reprezentativ la nivel național

Asociația Culturală „Oltenia” a implementat, în perioada octombrie-noiembrie 2022, proiectul „Atitudini, opinii și comportamente ale românilor față de mediul înconjurător”. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României.

Proiectul are în vedere:

  1. un scop științific – realizarea unui studiu de anvergură, prin care urmărim surprinderea opiniilor, atitudinilor și comportamentelor românilor în legătură cu un trai prietenos cu mediul înconjurător.
  2. un scop terapeutic – formularea unor recomandări, pornind de la rezultatele studiului, în vederea trasării unor linii de dezvoltare socială și încurajare a obiceiurilor de viață complementare cu o viață ecologică.
  3. un scop politic – înaintarea acestor recomandări către Secretariatul General al Guvernului, în vederea integrării acestora în viitoare documente strategice, de politică publică etc.  

În urma realizării cercetării sociologice a fost publicată cartea „Atitudini, opinii și comportamente ale românilor față de mediul înconjurător”, care va fi distribuită cu titlu gratuit mediului asociativ, instituțiilor și persoanelor cu interese și competențe în sfera protecției mediului. Lucrarea urmărește atât un scop teoretic, fiind primul sondaj sociologic reprezentativ pentru populația României realizat în ultimii cinci ani care abordează această temă, cât și unul aplicativ, astfel încât rezultatele cercetării de teren vor putea fi utilizate pentru fundamentarea noii politici de mediu a țării noastre. De altfel, concluziile lucrării nu se rezumă la prezentarea și interpretarea cantitativă a rezultatelor, nu constituie o simplă inventariere a opiniilor, atitudinilor și comportamentelor măsurate, ci trasează direcții clare de acțiune sub forma unor  propuneri de politici publice susținute de date.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*