Azi sărbătorim Ziua Olteniei

Ziua Olteniei este sărbătorită în fiecare an în data de 21 martie, prilej cu care în acest an Primăria Municipiului Craiova organizează în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj un eveniment cultural de excepție, care se desfășoară în centrul orașului, în Piața Frații Buzești începând cu ora 18:30.

Alegerea zilei de 21 Martie este legată de faptul că în această zi a anului 1821 Tudor Vladimirescu intră în București și coboară Podul Calicilor ținând în mână o pâine mare, semn al păcii și al belșugului, așadar putem marca această zi ca fiind ziua Olteniei.

În Oltenia a fost conservată tradiția, multe dintre obiceiurile străvechi păstrându-se și în zilele noastre. Un meșteșug tradițional unic, specific acestei zone, îl reprezintă ceramica de Horezu și Oboga, care alături de dansul Călușarilor, originar tot din această zonă, face parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.

Oltenia este a doua regiune, după Moldova, care se remarcă prin numărul și însemnătatea mănăstirilor,bisericilor și schiturilor, cu peste 60 de așezăminte din perioade istorice diferite,dintre care amintim Cozia,Stănișoara,Mănăstirea Lainici, Mănăstirea dintr-un Lemn sau Tismana.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*