În fiecare an, pe data de 22 aprilie se celebrează «ZiuaPământului», pentru a ne reaminti că Planeta Pământ şi ecosistemele sale structurate pe coordonatele timpului care le petrece pe toate, ne oferă condițiile necesare pentru întreținerea vieții.
Trăim într-o lume a cunoașterii, plină de provocări, iar, studierea transdisciplinară este cea mai mare provocare, motiv pentru care educația interdisciplinară devine indispensabilă pentru dezvoltarea fiecărui individ.
Viața omului nu poate fi separată de existența naturii, de aceea, ignorarea ei, considerarea naturii ca fiind ceva ce ne-a fost dat, și doar atât, este în dezavantajul oamenilor.
Din cele mai vechi timpuri, omul s-a identificat cu natura, au avut grijă unul de celălalt şi în mod firesc, ajungem să ne punem întrebarea: unde s-a pierdut legătura și de ce? Dacă nu avem grijă de această legătură organică, nici mediul înconjurător nu ne dă ceea ce avem nevoie, iar, viața noastră nu mai este la fel de plauzibilă. Prin natură, înțelegem APĂ, AER, PĂMÂNT și tot ceea ce este legat de ele. Prin abordarea transdisciplinară, vedem legătura dintre aceste elemente esențiale și ceea ce trebuie să facem pentru ca natura să ne «iubească» și să trăim în armonie cu ea.
Ca urmare, pentru a exemplifica situaţia, trebuie să apreciem faptul că legătura om-apă-aer-sol este proiectul pluridisciplinar desfășurat în Amfiteatrul Liceului Tehnologic Turceni.
De aceea, conștientizarea importanței celor trei elemente de bază din natură și identificarea unor metode de protejare a lor au condus elevii spre o incursiune în conţinutul unor discipline de învățământ: religie, limba română, chimie, fizică, geografie, biologie, matematică și TIC, acestea fiind coordonate de catre profesorii: Gîlceavă Natalia, Traşcă Elisabeta, Iliescu Georgeta, Badea Irina, Cornescu Daniela, Dumitru Marinela, Cornescu Mariana, Vlad Mioara, Zoran Ionica, Duţuleasa Eugenia, Bivolaru Cristina, Buşe Angela.
În acest fel, a fost sensibilizat interesul elevilor, care au cules informații şi materiale între 05.12.2022 și 21.04.2023 despre tema propusă de către doamna profesoară Iliescu Georgeta, inițiatorul proiectului. Imagini PPT, experimente, recitarea poeziilor creații proprii, sceneta «Viața deasupra și dedesubtul solului», interpretată de către elevi, putem spune că au relevat beneficiile nutrienților din sol, ca şi interpretarea unor melodii semnificative, prin realizarea și prezentarea unor desene adecvate, prin alcătuirea unor ținute vestimentare din materiale reciclabile – toate acestea au constituit în cele din urmă şi mijloacele educaţionale de realizare prin intermediul cărora a fost marcată «Ziua Pământului» la Liceul Tehnologic Turceni.
HRISTOS A ÎNVIAT! ADEVĂRAT A ÎNVIAT!
Prof. ILIESCU Georgeta
Prof.TRAŞCĂ Elisabeta
Lasă un răspuns