ROMÂNI ÎN ELITA MONDIALĂ (10): NATALIA ANDREI MĂRĂȘESCU

 Vineri, 3 noiembrie 2023, la Filarmonica Olteniei din Craiova, a avut loc prima ediție a Galei personalităților de elită ale României. Este un proiect unic prin anvergura sa, care aduce în prim-plan reperele valorice naționale. Pentru tânăra generație, cunoașterea reușitelor și performanțelor unor asemenea personalități este de importanță majoră. Printre laureați s-a numărat și atleta Natalia Andrei Mărășescu.

          Familie

Născută la 3 octombrie 1952 în comuna Căpreni, din județul Gorj, Natalia Mărășescu a crescut sub influența valorilor autentice ale satului românesc, învățând de mică prețul muncii și importanța integrității, care au propulsat-o pe culmile cele mai înalte ale sportului de performanță.

Familia ei, alcătuită din părinții Andrei Ana și Andrei Nicolae, reprezenta esența oamenilor simpli, dar cu principii sănătoase și puternice. Cei doi au reușit să transmită atât Nataliei, cât și surorii sale, valori precum respectul, perseverența și devotamentul. Influențată de înțelepciunea rurală, Natalia a învățat de timpuriu ce înseamnă să te dedici, să visezi măreț și să lucrezi pentru a-ți atinge obiectivele.

Deși a fost selecționată pentru a practica sportul de performanță în timpul liceului, s-a lovit inițial de reticența părinților, temători că pasiunea pentru sport i-ar putea distrage atenția de la studii. Cu toate acestea, în cele din urmă performanțele sale școlare și sportive le-au demonstrat că orice drum poate fi parcurs cu succes atunci când este pavat cu determinare și muncă asiduă.

Natalia Andrei, în clasa a VII-a, alături de părinți

Un capitol major în viața personală a Nataliei și un rol decisiv în cariera ei sportivă l-a jucat omul și antrenorul Niculae Mărășescu. Mai întâi ca antrenor, iar mai târziu și ca partener de viață, acesta având o contribuție semnificativă în pregătirea și obținerea performanțelor sale sportive. „L-am iubit ca soţ şi l-am respectat ca antrenor”, mărturisea aceasta într-un articol apărut în Gazeta de Sud (25 ianuarie 2010).

Sub îndrumarea și expertiza sa, Natalia a atins culmi neînchipuite, câștigând titluri și medalii de la cele mai prestigioase competiții internaționale. Sub coordonarea sa, Natalia a reușit să stabilească nu mai puțin de cinci recorduri mondiale, printre multe alte realizări strălucitoare în lumea sportului.

Natalia și Niculae Mărășescu

         Studii și ocupații.Roluri de conducere

După ce a absolvit Facultatea de Științe Economice a Universității din Craiova, Natalia Andrei Mărășescu și-a continuat formarea în capitală, la Școala de antrenori București, ceea ce demonstrează dedicarea și pasiunea sa pentru sport.

Natalia Mărășescu a jucat un rol magistral și definitoriu în dezvoltarea sportului în România. Astfel,putem menționa faptul că a activat ca antrenor la Clubul Sportiv Municipal  Craiova, unde a contribuit la formarea și șlefuirea mai multor talente sportive.

Contribuția ei nu s-a limitat, însă, doar la nivelul clubului, cu o viziune largă și o abordare profesională, Natalia a fost, de asemenea, antrenor pentru lotul național și olimpic al României, punându-și experiența și dedicarea în formarea de noi campioni.

A ocupat și funcția de Vicepreședinte la Clubul Sportiv Municipal Craiova, postură în care a avut oportunitatea de a influența direcția strategică a clubului și de a aduce inovații în domeniu. Tot în Craiova, Natalia Mărășescu a înființat și condus Tenis Club OLIMP, oferind o platformă dedicată pasionaților de tenis și sprijinind dezvoltarea acestui sport în regiune.

În afara responsabilităților de la club, Natalia a ocupat funcții administrative la nivel județean. A fost Director Adjunct și, ulterior, Director Executiv la Direcția pentru Tineret și Sport Dolj, consolidându-și astfel rolul de lider și vizionar în dezvoltarea sportului din Oltenia.

          Performanțe de top la nivel internațional

Natalia Andrei a debutat pe scena internațională la Campionatele Europene de Atletism pentru Juniori din 1970, desfășurate la Paris, unde a ocupat locul 8 la alergare pe 1500 metri. În 1975 și 1979 la Campionatul European în sală, sportiva a cucerit medaliile de aur la aceeași distanță, iar în 1976 a obținut medalia de argint. În același an, 1976, a participat la Jocurile Olimpice de la Montreal.

În 1978, Natalia a câștigat medaliile de argint atât la Campionatul European în sală pe distanța de 1500 metri, cât și la Campionatul European pe distanțele de 1500 m și 3000 m. În același an, a devenit campioană mondială de cros cu echipa României și vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Cros.

Mioara Linca Scarlat, Mariana Filip Suman, Natalia Andrei, Fița Rafira Lovin (1974)

Echipa României, Campioană Mondială la cros,Glasgow 1979 (jos,de stânga la dreapta: Maricica Puică, Natalia Andrei Mărășescu, Georgeta Gazibara , Fița Lovin, sus: Antoaneta Iacob, Niculae Mărășescu, Victor Firea) De menționat că, în aceiași cursă, Natalia a obținut și titlul de Vicecampioană Mondială la individual

Alături de echipa României, compusă din Natalia Andrei, Maricica Puică, Georgeta Gazibara, Antoaneta Iacob și Fița Lovin, a obținut medalia de aur. În 1979, la Campionatul European în sală, a cucerit din nou medalia de aur la 1500 m. În 1980, s-a clasat pe locul 8 la Jocurile Olimpice de la Moscova.

Pe parcursul carierei sale, Natalia Andrei-Mărășescu a stabilit cinci recorduri mondiale, în decurs de trei ani: 1978- la Praga, în Cehoslovacia; 1979- la Auckland, în cel mai mare oraș din Noua Zeelandă; – la Atena, în capitala Greciei; – la Budapesta, în capitala Ungariei.

Recorduri mondiale

Grație acestor recorduri mondiale, numele Nataliei Andrei-Mărășescu se află menționat în faimoasa Guinness Book-Cartea Recordurilor Mondiale.

ProbăPerformanțăDatăLocație
1500 m3:58,211 august 1979Atena
Milă4:22,0927 ianuarie 1979Auckland
3000 m8:33.5329 august 1978Praga
1500 m în sală4:03,010 februarie 1979Budapesta
5000 mRecord Mondial  

                                                                  Sursa:Wikipedia

În anul 2000, i s-a conferit Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa I, care a fost introdusă de Regele Carol I, în anul 1906,fiind acordată până în 1948 și, apoi, reintrodusă în anul 2000, fiind cea mai înaltă decorație  a statului român.

Informațiile au fost preluate din volumul „Români în elita mondială”, coord. Dumitru Otovescu, Editura Beladi, Editura Sitech, Craiova, 2023.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*