ROMÂNI ÎN ELITA MONDIALĂ (9): RADION CĂMĂTARU

 Vineri, 3 noiembrie 2023, la Filarmonica Olteniei din Craiova, a avut loc prima ediție a Galei personalităților de elită ale României. Este un proiect unic prin anvergura sa, care aduce în prim-plan reperele valorice naționale. Pentru tânăra generație, cunoașterea reușitelor și performanțelor unor asemenea personalități este de importanță majoră. Printre laureați s-a numărat și fotbalistul Radion Cămătaru, supranumit „gheata de aur a Europei”.

Pe numele său corect și întreg,Radion Gorun Cămătaru ,dar alintat de suporteri,prescurtat, cu apelativul Cami,în semn de simpatie și afecțiune,vestitul atacant central al “Craiovei Maxima” și al Naționalei României este unul dintre cei mai titrați și faimoși jucători de fotbal pe care i-a dat țara noastră din 1975 încoace,evoluând pe gazon timp de 23 de ani și supranumit pentru șutul său năpraznic drept “tunarul din Bănie”.Deja ,în anul 1983, revista franceză Onze îl așeza în rândul celor mai buni 10 atacanți ai Europei, devenind un veritabil idol al tinerilor.

Familie

Radion Camataru s-a născut pe 22 iunie 1958, în cunoscuta localitate Strehaia,din județul Mehedinți,o așezare olteneasca,cu circa 10.000 de locuitori,care nici acum nu a fost pierdută pentru sat,dar nici câștigată definitiv pentru oraș,în trecut fiind un târg de provincie,animat de influențele urbanizării și cele ale industrializării începute în acea epocă.Parinții săi,Ion și Lizica,erau oameni gospodari și înstăriți,astfel că Radion a avut o copilărie senină și fără neajunsuri în casa de pe strada Republicii,o casa mare,având curte și gradina plina cu de toate:legume și fructe,inclusiv un smochin,aclimatizat în zonă. Cu 3 ani înainte de nașterea sa ,doamna Lizica adusese pe lume pe primul copil al familiei,pe Marcela,sora lui Radion,cu care acesta a avut o strânsă legătură pe tot parcursul vieții,fiind și acum la fel de sinceră și de trainică. Încă de mic,duminică de duminică,tatăl său îl ducea la meciurile echipei locale,Progresul,care juca în divizia C,pe stadionul cu același nume.Alaturi de tatăl său,înfocați suporteri ai Științei craiovene,devenită între timp Universitatea,cand puștiul Cami s-a facut ceva mai mărișor,s-a înfățișat pe stadionul din Craiova,la meciuri din prima divizie. Acolo ,pe Tineretului,ulterior pe Centralul nou-nouț, a ochit băiețelul Cami pe vestiții Oblemenco,Țaralungă,Petre Deselnicu, Bădin,Velea,Strâmbeanu,Niță etc.Contactul vizual cu aceste stele ale fotbalului i-au inoculat dorința de a deveni fotbalist. Pe terenurile echipei Progresul,copiii Strehaiei nu aveau acces,însa cum ațipeau paznicii,Cami și prietenii săi invadau,deîndată,terenul .

Zilele copilariei sale au fost memorabile, fiind încărcate adesea cu partide de fotbal.Acesta juca desculț prin curte,prin gradină,pe trotuarul din fața casei,pe stradă,in curtea scolii.Astfel ca între 1968-1970,fiind în clasa III,la vârsta de 10 ani,Cami este selecționat de prof. Iacob Șerbănescu la secția sportiva de atletism de pe lângă Liceul Strehaia.Tatal sau,Ion Camataru, iubea forbalul,insa isi dorea ca unicul sau fecior sa continue munca familiei,nicidecum sa piarda timpul cu antrenamente.Pana ca nașul sau,Gorun Pigulea sa-i convinga pe parinti ca el,Radion Camataru,este înzestrat cu aptitudini pentru jocul de fotbal, că a fost croit de Cel de Sus sa ajunga o vedeta a fotbalului,copilul a inceput sa se antreneze foarte mult,dar pe ascuns.Tactica nașului:abordarea insistentă,cu argumentul vorbelor dulci si cumpatate ,a “sefului” de familie, Ion Camataru.Asa ca, pana la urmă,finul,Ion,a cedat. Drept consecință, fiul sau a primit cale verde sa se antreneze la Tractorul ,pentru a-și pune în valoare calitățile fotbalistice. Un an de zile a durat sejurul lui Cami la Tractorul Strehaia,apoi, pana sa împlinească 15 ani, a trecut rapid la divizionara C,Progresul. Este căsătorit cu Corina,având împreună două fete,Alexandra si Roxana, care le-au bucurat viata cu doi nepoti minunați:Petru și Anastasia

Anul acesta,pe 5 mai 2023, alături de nepoțelul sau Petru a fost cel care a dat lovitura de start a partidei de pe „Ion Oblemenco”,dintre C.S. Universitatea Craiova și F.C.Steaua București, la care au asistat circa 30.000 de spectatori și înaintea căreia a fost celebrat parcursul de acum patru decenii al Craiovei Maxima.

Studii și ocupații.Roluri de conducere

 A absolvit școala generală și liceul în localitatea sa natală Strehaia, iar,  continuare s-a pregătit și a reușit să promoveze examenul de admitere la Facultatea de Științe Economice a Universității din Craiova, pe care a absolvit-o în anul 1980.

După încheierea carierei sportive, Radion Camataru și-a pus în aplicare cunoștințele dobândite în timpul Facultății de Științe Economice,devenind ulterior un om de afaceri prosper,deținând spatii în orașul Craiova ,un restaurant cu specific libanez,inclusiv o cladire impresionanta,situata în centrul orașului, cu o arhitectură originală și atrăgătoare, fiind un autentic câștig pentru imaginea urbanistică a zonei centrale.

Cariera fotbalistică a fost construită pas cu pas, pe un trend ascendent, și s-a derulat în paralel cu pregătirea școlară obligatorie. Însă, la vârsta de 16 ani, într-o zi torida de vara, a anului 1974, poposește cu inima plina de speranță pentru a juca în Cetatea Banilor, Craiova, cel care devenise vedeta din Strehaia.

La tineretul Craiovei studențești a înscris,într-o singura stagiune,20 de goluri.Predilectia sa pentru șut,pentru gol,plăcerea de a jongla cu balonul,devotamentul total,constanța ,forța de granit ce o imprima mingii spre plasele porților adverse nu puteau scăpa observației fine,atente a antrenorului Constantin Cernăianu,care l-a legitimat pe loc la echipa mare a Universității Craiova.Mai exact, pe 10 noiembrie 1974, Radion Cămătaru debutează în divizia A ,la meciul dintre Universitatea Craiova și CFR Cluj-Napoca.

În 1978 acesta debutează în echipa națională a României,iar deja în 1983 revista franceza Onze îl situează între primii 10 atacanți ai Europei.Radion Camataru intra definitiv pe soclul unei glorii neprieritoare, atunci când în 1983 a înscris la Stockholm golul primei victorii a naționalei României, în Suedia(1-0),victorie care a cântărit decisiv în obținerea calificării echipei noastre la Campionatul European în 1984.

Faima tânărului plecat din Strehaia, pentru a cuceri lumea fotbalului românesc,a crescut neîncetat,pe măsura golurilor marcate, devenind de temut pentru numeroși portari din țară și din străinătate. Să ne amintim că, în anul 1985, a marcat nu mai puțin de 4 goluri Stelei București,campioana tarii noastre și viitoare câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni în 7 mai 1986, la Sevilia. Tot in anul 1985 a inscris la Londra,pe celebrul stadion Wembley,templul foptbalului britanic, in poarta nationalei Angliei intr-un meci din preliminariile Campionatului Mondial din 1986(AngliaRomania 1-1). Din 1986 pana în 1989, Radion Cămătaru devine jucător legitimat la Dinamo București , unde oficia ca antrenor un autentic specialist în ale fotbalului,un antrenor adevărat,un profesor adevărat,un pedagog de nota zece:Mircea Lucescu.Dinamo a fost singurul club din țară care i-a promis acestuia ca ii va înlesni posibilitatea de a evolua la o echipa de peste hotare, având în vedere nivelul performant de joc la care ajunsese.

Etapele unei cariere de prestigiu:

Club de Juniori

  • 1970-1974 –Progresul Strehaia

Cluburi de seniori

  • 1974-1986 – Universitatea Craiova (122 goluri)
  • 1986-1989 – Dinamo, București (76 goluri)
  • 1989-1990 – Charleroi, Belgia(6 goluri)
  • 1990-1993 – Heerenveen, Olanda (26 goluri)

Total: 230 goluri

      Echipa Națională

  • 1978-1990 – România (22 goluri)

Palmares de vârf atacant în decurs de 23 de ani (1970-1993) = 252 goluri

    Realizări de marcă în fotbalul de performanță

În anul 1987, Radion Cămătaru a fost declarat, în mod concomitent, golgheter al Campionatului României și al Europei, câștigând trofeul Gheata de Aur a Europei, după ce a marcat în acel sezon 44 de goluri pentru Dinamo,în campionatul intern, într-un număr de 33 de meciuri jucate. 

Ceremonia pentru decernarea Ghetei de Aur a avut loc la Monte Carlo,unde Radion Camataru  a fost însoțit de antrenorul Mircea Lucescu și soția acestuia, precum și de  Dudu Georgescu-un alt jucător român, care câștigase anterior Gheata de Aur.La eveniment a fost prezent și Printul Albert de Monaco,iar trofeul a fost înmânat de către Gerd Muller și Eusebio Da  Silva,unii dintre cei mai cunoscuți și talentați fotbaliști din lume, la acea vreme.

În toamna anului 1988,Dinamo se tine de promisiune și Radion Cămătaru semnează pentru doi ani,un contract cu clubul belgian Royal Sporting Club Charleroi.In timp ce evoluează acolo ,în 1990 este și component al lotului României la turneul final al Campionatului Mondial din Italia.

În 1991,cum primul sau contract ca stranier expirase,Cămătaru traversează granița de nord-est a Belgiei cu destinația Olanda,clubul Heerenveen.Acolo la 34 ani a devenit golgheter cu peste 35 de goluri înscrise,motiv pentru care s-a bucurat de o popularitate neobișnuită. Contractul a fost semnat pentru 3 ani,timp în care Radion a simțit ca a trăit acolo a 2-a tinerețe:stadioanele olandeze pline erau o placere sa evoluezi ca fotbalist.

In vara anului 1993,când s-a încheiat prelungirea contractului,olandezii i-au făcut fotbalistului Radion Camataru o retragere triumfala.Stadionul din Heerenven s-a numit, pentru o zi-ziua retragerii sale-Stadionul CAMATARU.Totodata, o echipa de oameni cu experienta au inaugurat Radio Camataru ,podcast care și în momentul de fata este ascultat în toată Olanda de către iubitorii de fotbal,unde Cami este invitat anual sa vorbească și sa tina legatura cu fanii olandezi.

Ca urmare a experienței fotbalistice dobândite și a încrederii de care sa bucurat în rândul diriguitorilor fotbalului românesc, între anii 1994-1996 lui Radion Cămătaru i s-a încredințat funcția de președinte al Clubului de Fotbal Universitatea Craiova,care în acea perioada a ocupat locul al 2-lea în sezonul 1994/1995.

Între 1996-2004 a activat ca impresar FIFA,o ocupație mai rar întâlnită până atunci în România, date fiind condițiile din perioada vechiului regim.

Radion Camataru rămâne o personalitate de excepție în lumea fotbalului.Intr o cariera de elita care ii mai cuprinde pe Gicu Dobrin,Gica Hagi, Titus Ozon, Gheorghe Constantin, Petchowschi etc. Dintr o cariera extraordinara,raman câteva repere imposibil de uitat,cum ar fi golul de pe Rasunda, stadionul echipei naționale de fotbal a Suediei sau primăverile europene ale campioanei unei mari iubiri, Universitatea Craiova.Finalul de cariera de la Dinamo București,Charleroi și Heerenveen nu au făcut decât sa întregească imaginea unui mare battallieur al gazonului,fotbalist de clasa desăvârșită, dar și un caracter autentic, bucurându-se de o largă și indelungată simpatie în rândul publicului din România, îndrăgostit de fotbal. “În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a IIIa, pentru rezultatele obținute la campionatele europene și mondiale din perioada 1984-1990, dar și pentru întreaga activitate.”

Personalitatea și performanța fotbalistică a lui Doru Cămătaru l-au impresionat atât de mult pe publicistul și scriitorul Ilie Dobre încât a și scris o carte despre acesta, apărută în anul 1996, cu titlul “Tunarul” din Bănie.

Informațiile au fost preluate din volumul „Români în elita mondială”, coord. Dumitru Otovescu, Editura Beladi, Editura Sitech, Craiova, 2023.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*