Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta Liturghie la Hramul «Schimbarea la Faţă a Domnului», de la Mănăstirea Lainici, Gorj: ,,Momentul acestei «Schimbări la Faţă a Domnului» este întărirea credinţei Sfinţilor Apostoli în adevărul că Mântuitorul Hristos este Fiul Lui Dumnezeu”!

,,Momentul acestei «Schimbări la Faţă a Domnului» este întărirea credinţei Sfinţilor Apostoli în adevărul că Mântuitorul Hristos este Fiul Lui Dumnezeu”!

În ziua de 6 august 2022, La Hramul «Schimbarea la Faţă a Domnului», de la Mănăstirea Lainici, Înaltpreasfinţitul Părinte, Acad. dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a oficiat în altarul de vară al mănăstirii Sfânta Liturghie împreună cu un ales sobor de înalţi ierarhi, călugări, preoţi şi diaconi din care au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS Părinte Varsanufie Valentin Gogescu, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Sebastian Paşcanu, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preacuviosul părinte Vladimir Dărângă, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane «Sf. Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei şi stareţul Mănăstirii Lainici, călugări, preoţi şi diaconi din grădina bogată a Eparhiei Olteniei, în prezenţa unui număr deosebit de mare de credincioşi veniţi de pe meleagurile Olteniei, ale Ardealului, din toată ţara românească! După ce vineri seara a fost săvârşită Litia, în ziua marelui hram credincioşii veniţi în pelerinaj la sfânta lavră a «Sf. Cuv. Irodion» au trăit momente de revelaţie duhovnicească la o adevărată sărbătoare a credinţei noastre dreptmăritoare, cei prezenţi pregustând clipele de înalţare a sufletelor noastre către Dumnezeu! La slujba liturgică au slijit la strană membrii Corului Catedralei Mitropolitane «Sf. Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova, dirijat de către prof. dr. Victor Şapcă, iar, printre credincioşii prezenţi la slujbă i-am remarcat pe membrii familiei publicistului şi cercetătorului gorjean, Constantin Avram, prezenţi fiind doamna Gheorghiţa Avram, împreună cu cei doi fii ai săi, domnul Irinel Avram şi domnul Cătălin Avram, ca să nu mai spunem că printre cei prezenţi s-a aflat şi domnul Iulian Cămui, slujitor şi restaurator al lăcaşelor de cult din Gorjul nostru strămoşesc! La sfârşitul oficierii Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei şi stareţul Mănăstirii Lainici a primit cea mai înaltă distincţie bisericească din Oltenia: «Crucea Sfântului Nicodim cel Sfinţit de la Tismana», clasa I, din partea Mitropoliei Olteniei, iar, Preacuvioşii ieromonahi Ignatie şi Varsanufie de la Mănăstirea Lainici au fost hirotesiţi protosingheli pentru osteneala de a sluji întru credinţă treburile acestei mănăstiri de o importanţă deosebită în istoria monahismului românesc!

,,Mulţumim Înaltpreasfinţitului nostru Părinte pentru grija ce o poartă pentru mănăstirea noastră, ca şi pentru toate bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopie”!

Adresându-se credincioşilor şi uşor copleşit de emoţie, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu a spus: ,,Înaltpreasfinţia voastră şi dreptmăritori creştini! Iată, cu ajutorul Lui Dumnezeu, de Hramul Mănăstirii noastre Lainici, care este hramul Schitului «Locurele», cu ajutorul Lui Dumnezeu e o zi binecuvântată din toate punctele de vedere, bucurie nespusă este pentru noi, penru că avem în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul nostru Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu întregul Sinod al Mitropoliei Olteniei, şi cu Înaltpreasfinţitul Iosif din Paris, fiind o bucurie nespusă pentru noi în această sfântă zi de a primi atâtea binecuvântări arhiereşti, pentru că în momentul în care un arhiereu slujeşte este harul deplin asupra noastră, a tuturor celor care suntem la sfânta slujbă. Este o bucurie nespusă, când este slujbă arhierească şi când primim atâtea binecuvântări! Mulţumim Înaltpreasfinţitului nostru Părinte pentru grija ce o poartă pentru mănăstirea noastră, ca şi pentru toate bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopie, pentru binecuvântările pe care ni le dă de fiecare dată, pentru că, iată, cu ajutorul Înaltpreasfinţiei sale s-au făcut multe lucruri în mănăstirea noastră Lainici! În primul rând, canonizarea Sfântului Irodion, după aceea, cu ajutorul lui Dumnezeu, o altă canonizare a Cuviosului Visarion, să iertaţi emoţiile, pentru că sunt emoţii fireşti, deoarece în istoria unei mănăstiri sunt momente puţine, rare, când se canonizează doi sfinţi într-o mănăstire! Datorită Înaltpreasfinţitului Părintelui nostru, pentru că ne-a sprijinit, ne-a îndrumat să facem acest lucru, o mare binecuvântare pentru Mănăstirea Lainici, pentru întreaga Mitropolie, pentru întreaga ţară românească! Vă mulţumim încă o dată, Înaltpreasfinţia voastră pentru sprijinul acordat mănăstirii noastre şi tuturor mănăstirilor şi bisericilor din Arhiepiscopie”, a încheiat Preacuviosul Exarh, iar, cu acest prilej am redat imaginii luminoase pe acelaşi slujitor modest şi smerit, de o mare cultură teologică, aşa cum puţini oameni dăruiţi se află în slujba lăcaşelor de cult din ţară!

,,Sărbătoarea «Schimbarea la Faţă a Domnului» este un eveniment deosebit din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos”!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*