CONFERINȚA “ Fii Avocat în Școala Ta! ”

În cadrul evenimentelor naționale ale Uniunii Naționale a Barourilor din România privind Proiectul “ Fii Avocat în Școala Ta ! ”, Baroul Dolj în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj va organiza Conferința de lansare a ediției a II-a a Proiectului în județul Dolj .

Evenimentul va avea loc la data de 10 octombrie 2022 orele 14.00, în sala Aula Magna “ Ion Dogaru ” din cadrul Facultății de Drept din Craiova, strada Calea București nr. 107D .

Programul “ Fii Avocat în Școala Ta ” este un proiect al Uniunii Naționale a Barourilor din România privind educația juridică non-formală adresat elevilor din ciclul gimnazial și liceal, prin care avocați voluntari din fiecare Barou urmăresc familiarizarea acestora cu informații despre organizarea sistemului de justiție, cu cunoștințe elementare despre drept, morală, precum și cu funcționarea și aplicarea acestora .

Educația reprezintă în zilele noastre o prioritate a societății, iar educația juridică reprezintă un demers de responsabilizare a acesteia, în care comunitatea avocaților din România își asumă responsabilitatea susținerii sale prin implementarea Programului “ Fii Avocat în Școala Ta! ” .

Prima ediție a Proiectului “ Fii Avocat în Școala Ta! ” – FAST s-a desfășurat în perioada 15.03.2022 – 15.06.2022, în cadrul Baroului Dolj un număr de 50 de avocați voluntari și-au desfășurat activitatea la un număr  de 40 de școli și licee din Craiova și județul Dolj, 1235 de elevi primind informații juridice în cadrul a cinci teme stabilite de către departamentul de educație juridică al Uniunii Naționale a Barourilor din România, precum :

1. „Fii avocat în școala ta!” – Mic ghid de orientare profesională

– Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.

2. Ce înseamnă să fii liber? – „Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta”

– Distincția dintre normele juridice și alte norme care se respectă într-o societate, punând accent pe consecințele nerespectării acestora;

– Distincția între formele răspunderii juridice, cu accent pe răspunderea civilă delictuală, abuzul de drept

– Despre bullying și alte agresiuni

3. „Fii COOL, fără să fii Penal” 

Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul

4. „Fii COOL, fără să fii Penal”

– Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de droguri 

5. „Fii COOL, fără să fii Penal”

– Infracțiunile informatice 

Întrucât prima ediție a reprezentat un real succes la nivelul întregii țări, proiectul fiind primit foarte bine de către elevi, care s-au arătat interesați de informațiile transmise într-o maniera accesibilă și apropiată înțelegerii lor și întrucât la nivelul Ministerul Educației se discută introducerea ca disciplină facultativă în curricula școlară a dișciplinei educație juridică, Uniunea Națională a Barourilor din România și-a propus continuarea Programului “ Fii Avocat în Școala Ta! ” prin introducerea unor noi teme de interes pentru ceea ce reprezintă astăzi un tânăr elev informat corect, precum :

1. De la drepturi și libertăți la infracțiuni în mediul online ;

2. Eu, proprietatea și banii. Dreptruri și obligații ;

3. Drepturile și obligațiile mele de zi cu zi .

                      Decan Baroul Dolj

 Prof. univ. dr. av. Lucian Bernd Săuleanu

   Coordonator Baroul Dolj av. Tițoiu Eugen

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*