Zona de sud-est a României ascunde nenumărate comori arhitecturale ale patrimoniului istoric și artistic, printre acestea se regăsesc și culele oltenești.
Culele Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova și Cernăteștilor, din comuna Cernătești, au fost construite începând cu secolul XIX, având rol de apărare și refugiu. Acestea au fost reabilitate datorită parteneriatului dintre Consiliul Județean Dolj și Primăriile Brabova și Cernătești care au accesat fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, având ca scop redarea acestor două cule istorice, circuitului turistic și cultural.
Inaugurarea Culelor Izvoranu-Geblescu și Cernăteștilor, s-a realizat cu mare fast vineri, 15 septembrie, eveniment la care au luat parte,președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Janina Sitaru.
La eveniment au fost invitați cunoscuți cântăreți de muzică populară, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu și mulți alții, care au întreținut atmosfera de fast creată în jurul inaugurării celor două cule.
Datorită finanțărilor europene obținute de către Consiliul Județean Dolj, Culele Izvoranu-Geblescu și Cernăteștilor, au fost transpuse în muzee, pregătindu-se integrarea acestora în circuitul muzeal, fiind administrate de Muzeul Olteniei.
Conform spuselor domnului președinte al Consiliului Județean Dolj, cele două cule ar putea intra în patrimoniul UNESCO.
“Singurele două cule din Dolj, care au mai putut fi salvate de la degradare, ar putea intra în patrimoniul UNESCO după ce au fost reabilitate de Consiliul Județean Dolj. Este inițiativa pe care am anunțat-o astăzi, în cadrul evenimentului de inaugurare a celor două monumente istorice, inițiativă pentru care avem deja sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe și a unor înalți diplomați.
Angajamentul Consiliul Județean Dolj este acela de a pune în valoare istoria și valorile acestui județ, de a ne așeza pe harta țării cu obiective reprezentative și de a ne impune în rândul celor care folosesc fondurile europene pentru revitalizarea satului românesc. De mâine, vă așteptăm să descoperiți farmecul vremurilor de odinioară și poveștile neștiute ale construcțiilor fortificate din Brabova și Cernătești! Ne vedem la cule!” , a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Prezentă la eveniment, doamna primar a Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a lăudat inițiativa domnului Cosmin Vasile, și a declarat faptul că este alături în desfășurarea demersurilor pentru integrarea culelor în patimoniul UNESCO.
Cula Izvoranu-Geblescu a fost construită de boierul cu același nume, la finele secolului XVIII, pe moșia proprie a localității numite astăzi Brabova.Cula este construită pe trei nivele, având și un foișor impozant contruit din lemn masiv foarte bine lucrat, consolidarea acestui monument istoric asigurând durabilitatea construcției, fiind păstrate elementele de arhitectură specifice acestui tip de construcție.
Cula Cernăteștilor a făcut parte dintr-un ansamblu gospodăresc, fiind constuită pe nouă niveluri, având rol de fortăreață, cu trecerea anilor aceasta fiind singura care a rămas în picioare, fiind un martor al perioadelor istorice zbuciumate prin care au trecut meleagurile oltenești.
Începând cu data de 16 septembrie aceste cule așteaptă turiști dornici să afle istoria meleagurilor oltenești, fiind integrate în traseul cultural-turistic județean, “Istorie și tradiție doljeană”, care cuprinde următoarele obiective turistice:Cula Izvoranu-Geblescu, Cula Cernăteștilor, Casa Băniei, Muzeul Olteniei Craiova și Muzeul Satului din Pielești.
Lasă un răspuns