ROMÂNI ÎN ELITA MONDIALĂ (3): DANIEL DAVID

Pe data de 3 noiembrie 2023, la Filarmonica Oltenia din Craiova, va avea loc prima ediție a Galei personalităților de elită ale României. Este un proiect unic prin anvergura sa, care aduce laolaltă în prim-plan reperele valorice ale țării noastre. Pentru tânăra generație, cunoașterea reușitelor și performanțelor unor asemenea personalități este deosebit de importantă. Aceste modele de succes pot fi asimilate în procesul de educare, inspirându-i pe tineri să-și atingă potențialul maxim și să-și urmeze pasiunile, motivându-i să persevereze pentru a obține succes pe plan național și internațional. Una dintre personalitățile ce va urca pe scena Filarmonicii este și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Daniel David.

Prof.univ.dr.Daniel David este o voce răsunătoare a mediului academic din România și o personalitate prodigioasă, recunoscută a lumii științifice contemporane. Pentru început, menționăm câteva repere identitare, prin care se distinge în comunitatea profesională:

  • Profesor de științe cognitive clinice (psihologie clinică/psihoterapie) și Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB);
  • Profesor asociat (adjunct professor) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, USA;
  • Director pentru cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA;
  • Membru al Academiei Române și al Academia Europaea (Academy of Europe);
  • În anii 2019/2020/2021 a fost inclus între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii,iar în 2022 între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii în domeniul de specialitate în toată cariera.

Familie

Daniel David s-a născut în 23 noiembrie 1972, în Satu Mare (tata: Valer; mama: Floare; un frate: Alin). A crescut în Satu Mare, un oraș complex ca istorie și compoziție etnică, unde a învățat să fie „dialectic”, adică tolerant, dar să-și exprime în același timp identitatea românească. Multe vacanțe le-a petrecut la bunici, în „Țara Codrului” (Satu Mare/Maramureș), unde a învățat ce înseamnă bunul-simț și satul românesc tradițional, cu tot ceea  ce implică el. Valorile pe care și le-a stabilit în corelație cu mediul familial și cel educațional în care s-a format sunt tradiția, excelența și onoarea, despre care Daniel David crede că pot fi atinse doar prin bun simț, raționalitate/gândire critică și curaj. Din 2012, este căsătorit cu Oana Alexandra David (n. Gavița), împreună cu care are o fiică Ilinca (Diana) de 8 ani.

Studii absolvite, ocupații și roluri de conducere

A absolvit specializarea Psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în anul 1995. Programul de studiu a fost de cinci ani, ultimii doi ani parcurgându-i în unul singur. A început doctoratul la UBB în anul 1996 și l-a terminat în 1999, avându-l coordonator pe profesorul Ioan Radu (un adevărat mentor). O parte din programul de doctorat l-a parcurs la SUNY at Binghamton, SUA, cu o bursă guvernamentală și cu susținere din partea unui program american în științele cognitive. Prin faptul că l-a avut coordonator pe profesorul Radu, este conștient că îi rămâne ca obligație tradiția clujeană în psihologie, ca filiație doctorală fiind a patra generație de la fondatorul psihologiei (Wundt) la nivel internațional: WundtGoangăRoșcaRadu; de asemenea, se simte apropiat de profesorul și psihologul Nicolae Mărgineanu, prin traiectoria profesională marcată de formarea și activitățile din SUA.

A parcurs programul postdoctoral în SUA, sub supervizarea profesorului Guy Montgomery (și parțial a profesorului Dana Bovbjerg), la prestigioasa universitate americană Mount Sinai School of Medicine din New-York, în domeniul medicinii comportamentale (Bio-behavioral and Integrative Medicine Programs), cu accent pe psihooncologie.

În psihoterapie și psihologie clinică, a avut șansa să lucreze și să fie mentorat direct de profesorii americani Albert Ellis (la Albert Ellis Institute în SUA) și Aaron T. Beck (Academy of Cognitive Therapy, SUA; Pennsylvania University, SUA), declarați în analizele de specialitate internaționale între primii psihologi și/sau psihoterapeuți ai secolului XX (depășindu-l pe Sigmund Freud, poate mai cunoscut în țară). Albert Ellis a fost declarat (în 1982) cel mai influent psiholog/psihoterapeut în viață, după moartea acestuia (în 2007) rămânând în această poziție Aaron T. Beck.

Din 2007, este profesor universitar de științe cognitive clinice (psihologie clinică/psihoterapie) și conducător de doctorat. Când a obținut conducerea de doctorat, profesorul Radu, cel care a „reinițiat psihologia la Cluj” după Revoluția din 1989, a spus că reprezintă primul „produs complet” al psihologiei românești postrevoluționare – de la preparator la profesor conducător de doctorat. Între anii 2000 și 2007 a locuit mai mult în New-York, SUA, decât în țară, „East Village” fiind a doua casă a sa, iar New-Yorkul, singurul oraș în care i-ar plăcea să locuiască dacă nu ar exista Cluj-Napoca! În perioada 2000-2012, a fost președintele Asociației de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România; în 2005-2012, a fost președintele Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj; în perioada 2007-2012, a fost șeful Catedrei de Psihologie Clinică și Psihoterapie din UBB, titularul profesurii internaționale „Aaron T. Beck” (2007); în 2008-2012, a fost președintele Comisiei Naționale de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor din România, iar din 2008/2009, este profesor universitar (adjunct) la Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA; din 2012, este director pentru cercetare la Albert Ellis Institute, SUA (http://www.albertellis.org); din 2017, este președintele Asociației Psihologilor din România.

 În anul 2020 a fost ales rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din 2022 a fost ales membru corespondent al Academiei Române,precum și membru al Academia Europaea (Academy of Europe), vicepreședinte al Danube Rector’s Conference, o rețea de aproape 70 de universități din regiunea danubiană.

În domeniul cercetării a avut contribuții naționale care au stat/stau la baza reformelor și legislației în domeniul educației și cercetării, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (2008-2012), vicepreședinte al Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea și analiza politicilor în domeniile educației și cercetării (2008-2014) și consilier personal pe probleme de cercetare al Ministrului Educației și Cercetării (2005/2016).

       Principalele realizări profesionale recunoscute la nivel mondial 

În calitate de profesor universitar, cercetător și psiholog/ psihoterapeut practician, Daniel David este cel mai citat psiholog din România în sistemele scientometrice internaționale (Web of Science/ Scopus/ WorldCat) și unul dintre cei mai cunoscuți psihologi în comunitatea științifică (ex. președintele Asociației Psihologilor din România – /http://www.apsi.ro) și în spațiul public românesc (ex. consultant/expert pentru autorități naționale și mass-media). Spre exemplu, în sistemul GoogleScholar (GS) există 16.117 de citări, cu un indice Hirsch de 68 (în septembrie 2023). A fost inclus de către analiza Stanford-Elsevier în primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii în anii 2019-2021, considerând toate domeniile științei din sistemul Scopus, iar în 2022 a fost inclus între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii pentru toată cariera în psihologie clinică (în Scopus).

Citări conform Google Academic(7 oct. 2023)TotalDin  2018
Referințe bibliografice16.26810.247
h-index6854
i10-index194164

Realizările științifice se exprimă în contribuții de tip cercetare (ex. publicații, produse și servicii inovative), educaționale (ex. publicații) și alte contribuții științifice și culturale. În general, în domeniul psihologiei clinice și al psihoterapiei, publicațiile sunt reprezentate atât de cărți/capitole (mai ales în psihoterapie), cât și de articole (mai ales în psihologie clinică). Majoritatea covârșitoare este reprezentată de lucrări originale, cu puține lucrări derivate noi (elaborate mai ales în scop educațional și/sau de diseminare). Astfel, cărțile proprii au fost publicate la edituri naționale și internaționale de prestigiu, fiind utilizate ca lucrări de referință de către universități din țară și/sau străinătate. Unele dintre cărțile din străinătate sunt scrise în colaborare cu fondatorii domeniilor respective, regăsindu-se în sute de biblioteci internaționale (cf. WorldCat). Un alt set de publicații este reprezentat de articole publicate în reviste cu vizibilitate și impact internațional (cf. Web of Science/Scopus). Produsele și serviciile inovative (ex. teste psihologice, ghiduri clinice, sisteme de terapie online etc.) sunt utilizate pe scară largă în țară, unele fiind asimilate și în străinătate. Contribuțiile culturale au fost publicate în reviste de cultură și/sau de politica științei (ex. Academica/Revista de Politica Științei și Scientometrie). Cele peste 300 de contribuții științifice și citările asociate lor pot fi găsite detaliat aici:

La nivel național, a structurat Școala clujeană de psihologie clinică și psihoterapie reprezentativă național și cu impact internațional.

(http://www.clinicalpsychology.ro/ http://www.psychotherapy.ro)

 Ca recunoaștere a acestei școli, în 2017, International Association of Cognitive Psychotherapy și-a organizat al 9-lea Congres Internațional în România (http://www.iccp2017.org/).

La nivel internațional, este membru al Academy of Cognitive and Behavioral Therapies, SUA. A publicat în reviste științifice de referință și publicații din domeniul de specialitate (unele Top-3), precum și la edituri internaționale de prestigiu (ex. Oxford University Press). A participat la conferințe invitate la universități de top (ex. Harvard University, Oxford University) și a fost editor pentru reviste internaționale indexate Web of Science/Scopus și pentru serii de cărți în domeniul de specialitate, la edituri internaționale de prestigiu (ex. Springer – Best Practices in Cognitive-Behavioral Psychotherapy). A fost reprezentant pentru Științele Sociale la European Science Foundation (2008-2012), președintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health (2004-2016). Reprezentant național în European Association for Behavioral and Cognitive Therapies (2004-), Expert/Consultant pentru agenții de finanțare a cercetării și învățământului superior din Africa de Sud, Australia, Israel, SUA (NSF/NIH) și UE (FP), membru în colective editoriale internaționale: „Journal of Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment” (American Psychological Association), „Journal of Articles in Support of Null Hypothesis” (SUA) etc. A fost invitat ca expert evaluator în programele National Science Foundation, European Science Foundation, European Commission (FP6/FP7/H2020), European Research Council (inclusiv membru de panel), Israel Science Foundation etc. A fost invitat să scrie articole de specialitate pentru Enciclopediile de referință din domeniu, publicate de edituri internaționale de prestigiu (Oxford University Press și Wiley-Blackwell).

Pentru rezultatele academice/științifice a primit de-a lungul timpului o serie de premii naționale și internaționale importante, dintre care pot fi menționate următoarele:

  • Premiul „C. Rădulescu Motru” al Academiei Române (2012);
  • Henry Guze Award – pentru cea mai bună cercetare experimentală publicată în domeniu, în anul 2003 (premiul a fost oferit de Society for Clinical and Experimental Hypnosis, SUA);
  • Premiul In Hoc Signo Vinces, CNCSIS (2003);
  • Premiul Excelenței Științifice din partea Universității Babeș-Bolyai (2008, 2009, 2011);
  • De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în grad de cavaler.

Ce credeți că ar trebui făcut în continuare, în țara noastră, pentru afirmarea domeniului pe care îl reprezentați?

“Simplu și direct spus: ar trebui să fie organizat după cele mai bune standarde internaționale, cu adaptări locale, acolo unde este cazul, dar nu cu adaptări care să schimbe esența bunelor standarde internaționale!”

Informațiile au fost preluate din volumul „Români în elita mondială”, coord. Dumitru Otovescu, Editura Beladi, Editura Sitech, Craiova, 2023.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*