Recenta carte, cu caracter autobiografic, publicată de renumitul chirurg, prof.univ. și academician, Irinel Popescu, la Editura Academiei Române, în anul 2024, reprezintă nu doar un remember, ci și un monument de înțelepciune, de istorie trăită în evoluția sistemului medical din România, în ultimii 50 de ani.
Autorul se află la un moment de bilanț al realizărilor sale profesionale de excepție, dintre care se detașează fondarea Centrului de Transplant Hepatic de la Spitalul Fundeni din București, în anul 2000, o unitate de vârf a medicinei românești în care a activat începând cu anul 1980, alături de personalități prestigioase pe plan chirurgical. Implementarea transplantului hepatic în România, care a salvat viața a peste 1.000 de pacienți, și extinderea acestei practici chirurgicale și în alte spitale au propulsat țara noastră pe harta domeniilor de succes în această privință la nivel internațional.
În egală măsură putem aprecia că actualul volum este oglinda fidelă a unei cariere eminente în medicina din România, pe care a facut-o pas cu pas Irinel Popescu, fiind clădită pe parcursul a cinci decenii prin muncă intensă și perseverentă, prin devotament și inovare instituțională. De altfel, așa cum mărturisește autorul, cea mai mare parte a vieții sale s-a desfășurat alături de bolnavi în spitale, din anul 1973 încoace când era student în anul doi de facultate, împlinind cinci decenii de activitate în anul 2023, în serviciul pacienților și al organizării ori funcționării structurilor medicale.
Rezultatele profesionale obținute l-au înălțat în elita medicală românească și în ierarhia specialiștilor de top din domeniul transplantului hepatic pe plan mondial. Stau mărturie diversele premii și distincții care au fost acordate de instituții prestigioase din țări europene și asiatice, din America etc. Evidențiem și primirea sa ca membru în asociații selecte de chirurgie și în academii de faimă din Franța, S.U.A. ș.a., concomitent cu recunoașterea valorii studiilor sale publicate prin miile de citări în literatura de specialitate. Meritoriu este și construirea unui sistem de relații de colaborare cu medici chirurgi de înaltă clasă, din mai multe țări ale lumii, în special prin organizarea sistematică a unor congrese științifice.
Tânărul doctor Irinel Popescu a ales chirurgia dintr-o rațiune umanistă și pragmatică, anume de a soluționa cât mai repede și în mod radical problemele de sănătate ale pacienților. Dumnezeu l-a înzestrat cu o minte ageră (pentru care îi și mulțumește în finalul cărții), bazată pe rigoare logică (dovadă că a ajuns și campion județean la șah de două ori în timpul liceului), dar și cu o memorie prolifică, generoasă, cu o conștiință și o stare de sănătate care i-au permis să nu refuze niciun efort, oferindu-și sprijinul ori de câte ori a fost nevoie.
Calitățile sale cognitive și resursele volitive, valorile sale moral-profesionale și realizările medicale de top i-au adus recunoașterea și simpatia ori afecțiunea unor chirurgi de talie mondială, așa cum reiese, în mod elegant, din mai multe imagini și texte din carte.
Chirurgia este o profesie grea, care comportă și riscuri, de multe ori nebănuite, se derulează într-un bloc operator, departe de ochii celor curioși, fapt care alimentează misterul și consumă resursele de răbdare ale însoțitorilor celor bolnavi. Prin relatările cuprinse în cartea de față Irinel Popescu ne introduce în culisele unui domeniu medical fascinant, complicat și costisitor. Conform datelor comunicate de Worldometer, populația globului are mai mult de 8 miliarde de locuitori, iar cheltuielile consemnate în data de 21 decembrie 2024, pe care le făceau guvernele din întreaga lume, pentru asigurarea asistenței medicale, depășeau 11,1 miliarde de dolari, care nu acopereau însă cerințele sistemului medical.
Orice inovație în tratarea bolnavilor este un motiv de semnalare în presă și de speranță sau entuziasm în rândul bolnavilor. Faptul că prof.Irinel Popescu a înființat și legitimat, prin rezultatele obținute, Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic la Institutul Clinic Fundeni, că aici se pot realiza toate tipurile de transplant hepatic a trezit interesul unor autori, care au scris despre aceste noutăți, implicit despre reușitele profesorului Irinel Popescu, preferând metoda interviului: dr.Dora Petrilă, medic anestezist la Spitalul Fundeni (carte publicată în 2003); prof.univ.dr.Dumitru Otovescu (2014); ziarista Maria Timuc (2017) și Lucian Avramescu (2019).
Sunt probe oneste de recunoștință pentru cel care a salvat mii de vieți în cele cinci decenii de activitate și a redat liniștea și încrederea familiilor celor aflați în suferință. Puțini medici s-au putut bucura de a asemenea atenție, însă trebuie spus că Irinel Popescu a reușit să-și facă timp nu numai pentru a dărui sănătate și viață pacienților, ci și pentru a comunica atât cu mass-media cât și cu cei dornici să cunoască noutățile din sistemul medical. El însuși a făcut din respect și recunoștință valori sacre, pe care le-a cultivat în relațiile cu părinții, profesorii, colegii de școală și de facultate, culminând cu modelul său inegalabil de chirurg – profesorul Dan Setlacec de la Spitalul Fundeni, care i-au întreținut echilibrul sufletesc și încrederea în valorile asumate.
De fiecare dată amintește de originea natală, localitatea Filiași din județul Dolj, o comunitate mică, dar cu o activitate școlară importantă, care a furnizat viitori specialiști cu studii superioare. Numai în domeniul învățământului universitar pot fi sesizate patru personalități reprezentative:Alexandru Ciocâlteu (n.1949, profesor și conducător de doctorat la UMF “Carol Davila”, director la Spitalul “Sf.Ioan” din București), Dumitru Otovescu (n.1950, profesor și conducător de doctorat la Universitatea din Craiova, decan al Facultății de Științe Sociale), Irinel Popescu (n. 1953, profesor la UMF “Carol Davila” București, director Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni), Marian Dragomir (n.1953, profesor la Universitatea din Craiova, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, conducător de doctorat). Alți tineri din Filiași au ajuns conducători de colective de muncă și de unități economice în diverse zone ale țării.
Ziua de marti, 17 decembrie 2024, rămâne una memorabilă în biografia intelectuală a acad.Irinel Popescu, deoarece conducerea UMF Craiova a organizat o lansare fastuoasă a cărții sale Amintiri din chirurgie, evenimentul desfășurându-se în Aula Magna, devenită neîncăpătoare pentru toți cei care îl prețuiesc, îl îndrăgesc și îl respectă. Despre cartea, care excelează în densitatea informațiilor și acuratețea exprimării, cu privire la destinul de succes al autorului, au vorbit prof.univ.dr.Valeriu Șurlin, prof.univ.dr.Dan Gheonea, rectorul UMF Craiova, și prof.univ.dr.Tudorel Ciurea, fondatorul acestei instituții. Nu au lipsit foștii săi colegi de liceu, George Albu și Crum Mitricof, care i-au fost mereu alături în diverse momente din viață.
Structurată în 12 capitole și un Epilog, cartea Amintiri din chirurgie este inedită în privința conținutului și relevantă pentru cunoașterea unui destin individual de excepție, pus în slujba științei, învățământului, comunității locale și naționale, dar, mai ales, în serviciul salvării și apărării vieții umane, cea mai de preț valoare a umanității.
La pagina 341 afirmă despre cărți că reprezintă “una dintre marile sale pasiuni”, fapt care ilustrează un veritabil crez intelectual și o alegere valorică în consens cu unele dintre ideile filosofice ale lui Seneca. Scrisă într-un limbaj accesibil, cartea se adresează unui public larg și constituie un ghid prețios pentru tinerii dornici să cunoască modele de succes în viața profesională și socială.
Lasă un răspuns