ROMÂNI ÎN ELITA MONDIALĂ (6): VICENȚIU RĂDULESCU

Pe data de 3 noiembrie 2023, la Filarmonica Oltenia din Craiova, va avea loc prima ediție a Galei personalităților de elită ale României. Este un proiect unic prin anvergura sa, care aduce laolaltă în prim-plan reperele valorice ale țării noastre. Pentru tânăra generație, cunoașterea reușitelor și performanțelor unor asemenea personalități este deosebit de importantă. Aceste modele de succes pot fi asimilate în procesul de educare, inspirându-i pe tineri să-și atingă potențialul maxim și să-și urmeze pasiunile, motivându-i să persevereze pentru a obține succes pe plan național și internațional. Una dintre personalitățile ce va urca pe scena Filarmonicii este și renumitul matematician prof.univ.dr. Vicențiu Rădulescu.

Discret și modest, absorbit permanent de preocupările vieții profesionale, pe care le îndeplinește zilnic cu dedicare și rezultate de notorietate, profesorul Vicențiu Rădulescu este recunoscut pe plan mondial drept unul dintre cei mai buni 70 de cercetători în domeniul matematicii. Până acum, această recunoaștere s-a facut nu doar odată, ci de patru ori, pe baza evaluărilor realizate de Agenţia internaţională Clarivate Analytics. Evidențiem faptul că aceasta se ocupă de descoperirea celor mai influenți cercetători de pe glob, care au capacitatea de a amplifica procesul și ritmul de inovație în lume, evaluarea lor făcându-se în funcție de numărul citărilor obținute într-o serie de 22 de domenii de cunoaștere științifică.

          Familie

S-a născut în data de 11 mai 1958, în orașul Caracal, din județul Olt, într-o familie de intelectuali, părinții săi, Dumitru și Ana Radulescu, având chemare pentru munca didactică și vocație pedagogică, aceștia șlefuind caractere tinere și deschizând drumuri fertile spre viață la zeci de generații de elevi.

“Tatăl meu – preciza prof. V. Rădulescu – a fost profesor de Știintele Naturii la Liceul Ioniță Asan din Caracal, iar mama a fost învațătoare la Școala Generală Nr. 5 din Caracal. Tata a fost șef de promoție al Facultății de Știinte ale Naturii, Universitatea din București, promoția 1938.

Tatăl meu a luptat pe front ca sublocotenent în al II-lea război mondial și a fost prizonier în Uniunea Sovietică din 24 august 1944 până în martie 1946. Ca profesor, tatăl meu a educat cu mult devotament numeroase generații de elevi, mulți dintre acestia ocupând ulterior poziții importante. Mama mea a fost absolventă a Școlii Normale Elena Doamna din București promoția 1943, o instituție de elită în acele vremuri. Părinții mi-au oferit cea mai bună educație iar toate lucrurile bune pe care le-am realizat în viață se datorează puternicei influențe pozitive primite din partea părinților. Recunoștința mea pentru părinți va fi întotdeauna fără margini.

Sunt căsatorit cu Teodora – Liliana Rădulescu, profesor de matematică la Colegiul Național Frații Buzești și doctor în matematică la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj – Napoca. Fata noastră, Bianca, este stabilită în Elveția și are o diplomă MMath în Matematică la Universitatea Oxford și un Master în Inginerie Financiară la École Politéchnique din Lausanne. Împreună cu soția mea am publicat culegerea Problems in Real Analysis: Advanced Calculus on the Real Axis la editura Springer, New York. Această carte a avut o audiență foarte mare pe plan internațional.”  

Studii și ocupații. Roluri de conducere

Pregătirea pentru matematică, la nivelul învățământului superior, s-a făcut la Universitatea din Craiova,unde a fost student în perioada 1978 – 1982. “Cea mai importantă influență asupra formării mele  – amintea prof. Rădulescu – se datorează prof. univ. Eugen Dobrescu, titularul cursului de bază de Analiză Matematică din anul I.

Doctorat la Universitatea din Craiova (1990 – 1993), cu teza Aplicații ale teoriei operatorilor în analiza neliniară. Conducător de teză: prof. univ. Constantin Niculescu.

Doctorat la Universitatea Paris Sorbonne (1992 – 1995), sub îndrumarea Prof. Haim Brezis. Titlul tezei: Analysis of Some Problems Related to the Ginzburg-Landau Theory. Pentru această teză de doctorat am primit cea mai înaltă distincție, très honorable avec félicitations, care se acordă la cel mult 10% din tezele susținute. La realizarea acestei teze, am facut parte dintr-un colectiv mai larg coordonat de Prof. Haim Brezis, care și-a propus justificarea matematică riguroasă a teoriei superconductivității și a superfluidelor, observată în anii 1950 de fizicienii rusi Ginzburg, Landau și Abrikosov. Contribuțiile mele au fost legate de studiul singularităților în medii anizotrope, stabilirea formulei explicite pentru energia renormalizate și studiul rețelelor Abrikosov. În acest cadru, am rezolvat trei probleme deschise propuse în monografia Ginzburg Landau Vortices de F. Bethuel, H. Brezis și F. Helein. O consecință directă a argumentării matematice din acea perioadă către echipa Prof. Haim Brezis din acea perioadă este acordarea Premiului Nobel pentru Fizică în 2003 fizicienilor Abrikosov, Ginzburg și Leggett.

Habilitation la Universitatea Paris Sorbonne (1998 – 2003) cu memoriul Analyse de quelques problèmes aux limites elliptiques non linéaires. Ca și teza mea de doctorat în Franța, această lucrare a fost coordonată de către Prof. Haim Brezis, care a influențat în mod decisiv întreaga mea carieră profesională. Îndrumatorul meu științific este membru al Academiei Franceze (Institut de France) și al National Academy of Sciences din SUA.

Abilitare în 2023 la AGH University din Cracovia (Polonia). Titlul memoriului de abilitare: Local and nonlocal problems in nonlinear analysis. Comisia formată din cinci membri mi-a acordat distincție națională, pentru care urmează să primesc un premiu din partea Prim-Ministrului Poloniei.

Am ocupat, prin concurs, funcția de Director al Școlii Doctorale (cu rang de prorector) a Universității din Craiova, în cadrul căreia am încercat promovarea UCV la nivel European în cadrul școlilor doctorale. Timp de mulți ani am fost secretar științific al Facultății de Matematică din Craiova și redactor-sef al revistei Analele Universității din Craiova, secția Matematică.

 Rezultatele activității mele științifice la Craiova au avut o influență decisivă în includerea domeniului Matematică în Shanghai Ranking, ediția 2022, ceea ce a atras obținerea de către Departamentul de Matematică din Craiova a unui premiu de 500.000 lei din partea Ministerului Cercetării. Actualmente sunt președinte al Filialei Dolj a Societății de Științe Matematice din România. Am fost evaluator al unor proiecte științifice finanțate în Polonia, Cehia, Elveția, Chile și România. Sunt recenzor la Mathematical Reviews din SUA (591 recenzii) și Zentralblatt din Germania (1159 recenzii).

Premii și distinctii

În 1999 am primit premiul “Simion Stoilow” al Academiei Române. În anul 2008 am primit înalta poziție de Distinguished Foreign Professor al Universitatii din Ljubljana. În perioada 2014 – 2021 am fost Distinguished Adjunct Professor la Universitatea King Abdulaziz din Jeddah. În anul 2016 am fost ales membru corespondent al Accademia Peloritana dei Pericolanti din Messina, fondată în 1729. În 2017 am fost ales membru corespondent al Accademia delle Scienze dell’Umbria. În perioada 2019 – 2021 am fost inclus în World’s Top 2% Scientists list a Universitatii Stanford. În 2020 și 2021 am primit Premiul Rectorului (prima clasă) Universitatii AGH din Cracovia. În perioada 2018 – 2022 am primit Premiul I la Gala Cercetării organizată de Universitatea din Craiova. În anul 2021 am fost ales Cetățean de Onoare al Municipiului Caracal, distincție care mă face foarte mândru și mă onorează.

Am fost invitat la peste 80 de universități din lume și am ținut peste 400 de expuneri ca Invited Speaker, Honorary Speaker la diverse conferințe internaționale, precum și în seminariile știintifice ale unor universități de prestigiu precum Oxford, Cambridge, Isaac Newton Institute, Scuola Normale Superiore din Pisa, Paris Sorbonne, China Academy of Sciences, Roma Sapienza, Roma Torvergata, Stockholm, Uppsala, Complutense Madrid, Politecnico di Milano, King Saud University, King Abdulaziz University, City University of Hong Kong, Harbin Institute of Technology, etc.

Activitatea mea a fost onorată de două conferințe internaționale cu ocazia împlinirii a 60 ani, respectiv 65 de ani. Este vorba de conferința Recent Advances in Nonlinear Analysis: on the occasion of Vicentiu Radulescu’s 60th anniversary, Levico Terme, 28-30 Mai 2018 și de conferința RISM Workshop in Analysis and PDEs on the occasion of Vicentiu Radulescu’s 65th birthday, Riemann International School of Mathematics, Varese, 29-31 Mai 2023.

Realizări semnificative la nivel internațional

Sunt profesor la Universitatea din Craiova și cercet. șt. I la Institutul de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei din București și director al Laboratorului de Cercetare de Analiză Neliniară de la Universitatea din Craiova. Am coordonat ca director 12 granturi de cercetare finanțate de UEFISCDI, precum și singurul grant complex de matematică PCCE finanțat de UEFISCDI. Actualmente sunt director al unui grant PCE finanțat de UEFISCDI și al unui proiect PNRR finanțat de Ministerul Cercetării. Am coordonat ca Principal Investigator proiecte de cercetare în SUA, Franta, Slovenia, Ungaria și Arabia Saudită.

Sunt de 4 ori Highly Cited Researcher, distinctive acordate de Web of Science. Titlul de Highly Cited Researcher în Matematica este acordat la 70 de cercetători din întreaga lume în acest domeniu și ține cont de relevanța rezultatelor obținute și de numărul de citări în cele mai bune publicații din lume. Conform Google Scholar, în acest moment am 15781 de citări iar indexul meu Hirsch este 65.

Am avut până în prezent 18 doctoranzi în Romania și 3 doctoranzi în Polonia, iar în ultimii trei ani am coordonat 12 cercetători străini ca post-doctoranzi la Universitatea din Craiova. În 2011 am fondat jurnalul Advances in Nonlinear Analysis, al cărui editor șef sunt și în prezent. Acest jurnal se află pe poziția 5 în lume în domeniul Matematică printre cele aproximativ 500 de jurnale în domeniu care au un factor de impact. Sunt editor la 10 jurnale de matematică publicate de cele mai bune edituri din lume. Sunt editor la editurile Mathematics in Science and Engineering (Academic Press, Oxford) și De Gruyter Series in Nonlinear Analysis and Applications (Walter De Gruyter, Berlin).

Am publicat 485 de articole în reviste cu larga vizibilitate pe plan international  ,precum și 10 carti la cele mai importante edituri din lume (Cambridge University Press, Oxford University Press, Springer NY, Springer Heidelberg, Springer Switzerland, Academic Press, Taylor & Francis, American Mathematical Society, Kluwer).

      Ce ar trebui făcut pentru afirmarea domeniului meu?

  • O evaluare obiectivă și riguroasă a tuturor universităților și domeniilor de cercetare,  asa cum s-a realizat în 2010-2011.
  • Promovarea în funcții de conducere în universități strict pe criterii de competență profesională și neadmiterea vreunei ingerințe politice.
  • O selecție riguroasă la nivelul Academiei.”

Informațiile au fost preluate din volumul „Români în elita mondială”, coord. Dumitru Otovescu, Editura Beladi, Editura Sitech, Craiova, 2023.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*