Medalion aniversar

Tudor Nedelcea – 80 de ani sau omul deplin al culturii contemporane

Tudor Nedelcea face parte din ultima generație de scriitori și reprezentanți ai culturii naționale, care s-au format și au creat în orizontul de valori ale spiritualității clasice, făurindu-și o identitate inconfundabilă. El a exersat libertatea cuvântului ca pe o datorie cotidiană și un crez prioritar, scriind zilnic în folosul specialiștilor și al interesului public.

Plecat dintr-un sat aflat departe de ritmurile vieții urbane, anume pe meleagurile județului Mehedinți, care era și este și acum mai aproape de natură decât de cultură după cum o mărturisește și denumirea lui – Valea Ursului, comuna Tâmna, Tudor Nedelcea a reușit să devină nu numai un membru marcant al Uniunii Scriitorilor din România, ci și o conștiință lucidă și responsabilă a propriei epoci, personalitate de referință în viața spirituală a României, atât prin opera sa literară, cât și prin valorile intelectuale și morale promovate în spațiul public mai bine de 55 de ani.

Creația sa literară numără peste 80 de cărți publicate, în medie una pe an în cei 80 de ani împliniți pe 23 martie 2025, în jur de 1500 de studii și articole, precum și circa 800 de ediții de carte și prefețe ale acestora, realizate în decursul vremurilor prin rolurile profesionale asumate conștient și responsabil:de critic și istoric literar, de prozator, de jurnalist, de redactor, de editor și cercetător științific, de cadru didactic universitar, imprimând conținut și anvergură instituțiilor în care a lucrat și s-a afirmat. Remarcăm un număr de 4 instituții care au jucat un rol major în viața sa și în promovarea culturii spirituale din țara noastră: Biblioteca Județeană „Theodoer și Aristia Aman”, al cărui director a fost timp de 11 ani (1974-1985); Editura „Scrisul Românesc” din Craiova, în cadrul căreia a funcționat ca redactor de carte literară și apoi ca redactor șef  (1988-1997), răspunzând de destinele acestei instituții într-o perioadă tulbure din istoria României, editură la conducerea căreia s-a aflat la director și scriitorul Marin Sorescu; Institutul de cercetări socio-umane „C.S.Nicolaescu Plopșor”, la care a fost cercetător științific timp de două decenii (1999-2019), aflat sub egida Academiei Române; Fundația „Scrisul Românesc”, al cărei fondator și președinte a fost ani de-a rândul, prin intermediul căreia a înființat o Alee a personalităților în parcul Teatrului Național din Craiova și a marcat cu înscrisuri identitare edificiile de valoare ale orașului, reprezentative pentru arhitectura și istoria construirii acestora etc.

Din această simplă enumerare a instituțiilor, pe care Tudor Nedelcea le-a înnobilat cu proiectele și acțiunile concrete inspirate ale trudei sale intelectuale, reiese că a slujit cu dăruire o veritabilă civilizație a cărții, al cărei destin l-a împlinit admirabil, participând efectiv la procesul de intensă culturalizare a orașului Craiova. Însăși opera lui Tudor Nedelcea a ajuns la dimensiunile unei biblioteci, iar faptele și rezultatele muncii sale au primit recunoașterea necesară în țară și peste hotare, fiindu-i atribuite în mod oficial numeroase premii și distincții, venite atât din lumea literară, cât și din rândul instituțiilor de cultură naționale, inclusiv din partea Academiei Române, care i-a conferit prestigiosul premiu „Marin Sorescu”.

Tudor Nedelcea este un publicist consecvent și neobosit, scrie zilnic și inspirat, cu motivația omului de litere care are o misiune culturală de îndeplinit în viața socială și o datorie față de semeni. Așa, de exemplu, din 2010 încoace, după moartea poetului Adrian Păunescu, susține săptămânal o rubrică în renumita revistă a acestuia „Flacăra”, în semn de prețuire a celui care a jucat un rol foarte important în viața culturală a României decenii în șir. De asemenea s-a bucurat de relații directe și prietenești cu oameni de vârf ai spiritualității românești, care i-au dovedit respectul și aprecierea lor, cum ar fi: acad.Eugen Simion –  fost președinte al Academiei Române timp de două mandate; acad. Mihai Cimpoi – președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și realizatorul proiectului „Congresul mondial al eminescologilor”, începând cu anul 2012; scriitorul Grigore Traian Pop ș.a. Cu poetul Grigore Vieru a fost într-o relație deosebit de apropiată, de câte ori venea la Craiova acesta dormea la Tudor Nedelcea acasă. Și alți scriitori de peste Prut, precum Nicolae Dabija, s-au bucurat de generozitatea și căldura scriitorului oltean, ale cărui virtuți intelectuale și morale, fraterne sunt neîndoielnice în relațiile cu cei din Republica Moldova.

În ceea ce mă privește, am colaborat rodnic și statornic cu Tudor Nedelcea, am editat și publicat împreună numeroase cărți, unele chiar de colecție. Atât înainte de 1990, când am comunicat afectiv și sincer, cât și în anii următori, când ne-am confruntat cu vremuri grele, cu multe neajunsuri și neputințe în spațiul slujitorilor culturii naționale, amândoi având responsabilități editoriale și legături colegiale, totuși, în mod curios, niciodată nu am ajuns nici măcar să ne contrazicem, cu atăt mai mult să ne certăm, deși nu suntem străini de spiritul vulcanic moștenit din matricea specificului oltenesc, care nu ne-a lipsit în alte împrejurări și cu alți semeni.

Vreau să spun, prin aceasta, că pe Tudor Nedelcea îl definesc sensibilitatea și bunul simt, acea bunătate și mărinimie firească, naturală, atitudinea deschisă și fermă, pe care le-am descoperit pe vremea când funcționam în calitate de colegi la Editura „Scrisul Românesc” din Craiova, calități plămădite probabil în tiparele vieții familiale din propria comunitate natală. Și care, ulterior, s-au accentuat ca o notă de autentică identitate personală și noblețe sufletească.

A probat demnitate, încredere și spirit justițiar în relațiile profesionale și colegiale, fiind alături de colegii săi ori de câte ori aveau nevoie de ajutorul său. Curajul cu care a apărat în presa vremii pe Marin Sorescu și Adrian Păunescu împotriva detractorilor de ocazie, iviți în anii tulburi de după 1989 încoace, l-au calificat drept un om de caracter și de autentică loialitate în breasla scriitorilor.

La împlinirea celor opt decenții îți dorim, distinse coleg și prieten, să rămâi același om sincer în raporturile interumane și fidel valorilor ce te caracterizează, să te bucuri de sănătate îndelungată și de alte împliniri notabile, iar noi te asigurăm de întreaga prețuire și afecțiune colegială!

Dumitru Otovescu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*